Latest News

Azienda agricoli Giribaldi in de kijker

Giribaldi Rodello Piëmonte, voor zij die het geluk kenden om het ooit te bezoeken, is waarschijnlijk de belangrijkste wijnregio van Italië. Piëmonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’, en bij goed weer kan je de Alpen en de Apennijnen ook zien. De regio Piëmonte is vooral gekend van de steden Asti en Alba, maar zeker ook van zijn vele pittoreske dorpjes. Het doet een beetje denken aan Bourgogne…

In Rodello, een dorpje niet zo ver van Alba, is het familiebedrijf Giribaldi gelegen. Hier maakt men al jaren wijn van topniveau en hoewel er veel witte wijn wordt gemaakt die de moeite waard is (Gavi, Favorita,…) stoelt de reputatie van deze regio vooral op zijn rode wijnen. Barbera, Dolcetto en Nebbiolo zijn de druivenvariëteiten waarmee men hier werkt om rode wijn te maken. Het zijn allemaal wijnen die een sterke concentratie hebben van rood fruit, tannine en zuren en daarom best een verdere rijping op fles kennen voor ze op hun best zijn.

Barolo en Barbaresco, allebei DOCG-status, zijn de bekendste rode wijnen uit de streek en zeker de moeite waard om te proeven. Allebei zijn ze gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en behoren ze tot de duurste en meest begeerde wijnen ter wereld.

Ontdek hier het volledige gamma.

GiribaldiGiribaldiGiribaldi

 “The best wines are the ones we drink with friends”

Gigondas La Cave in de kijker

Gigondas La CaveIn de Vallée du Rhône, in het dorp Gigondas, vinden we het domaine La Cave Gigondas terug. Op enkele km van Avignon en Orange zitten we hier in de Zuidelijke Rhône, waar wijnen gemaakt worden met stevige tannines en een kruidige, fruitige afdronk. In tegenstelling tot de Noordelijke Rhône, waar rode wijnen gemaakt worden op basis van de Syrah druif, gebruikt men hier verschillende druivensoorten om volle, evenwichtige rode wijnen te produceren. Vooral de Grenache Noir is de basis voor lekkere Gigondas wijnen, maar ook de Châteaunef-du-Pape vindt zijn karakter in deze druif.Gigondas brut foudre

Het Rhônedal is de oudste wijnstreek van Frankrijk, waar voor 80% rode, 10% witte en 10% rosé wijn gemaakt wordt. Wij bieden u van dit wijnhuis een vlotte Côtes du Rhône, een stevige Gigondas en een verfijnde Châteauneuf-du-Pape aan.

Kom ze zeker eens proeven…

Champagne Dauby in de kijker

Welkom in de magie van Champagne Dauby! Champagne Dauby

Laten we even terug gaan naar het jaar 1956. Guy en Thérése Dauby beslissen om vanuit hun passie enkele percelen grond te kopen van niemand minder dan Veuve Clicquot in Aÿ.

Ondertussen hebben de 2e en 3e generatie de filosofie van dit wijnhuis verder gezet. Champagne Dauby Mère et Fille is een schitterend Champagnehuis waar moeder en dochter in harmonie met de natuur prachtige Champagnes maken in Aÿ, één van de 17 Grand Cru gemeenten van de Champagne. Het dorpje Aÿ telt slechts 4200 inwoners en staat gekend als één van de beste terroirs van de Champagne. Hier worden vooral blauwe druiven geplant en het huis Dauby focust zich zo voornamelijk op Pinot Noir aangevuld met Chardonnay. Met zijn 8ha en 35000-40000 flessen Champagne per jaar is dit wijnhuis helemaal niet groot maar wel groots in zijn Champagnes. De wijngaarden strekken zich uit over 5 gemeenten, waarvan 1 Grand Cru Aÿ en 3 Premier Crus, waaronder Mutigny.

Champagne1Champagne Dauby2Champagne Dauby1

Het geheim van deze Champagnes ligt hem in de vins de réserve, die men bewaart in houten foudres van 50HL en de basis vormen voor de Champagne brut Réserve Premier Cru die symbool staat voor het huis. Stuk voor stuk zijn het volle Champagnes met heel wat body. Alle Champagnes van het huis hebben een verschillende smaak, wat ze zo bijzonder maakt. Van een Blanc de noirs 1er Cru, tot een Millesime 1er Cru en een Grand Cru. Liefhebbers van rosé Champagnes zullen de 100% Pinot Noir zeker smaken en voor wie liever een frissere Champagne heeft is er ook de Blanc de blancs.

Elegantie en karakter!

dauby-gamme1

 

Bodega Vega Clara in de kijker

Bodega Vega ClaraBodega Vega Clara is gesitueerd in het noordwesten van Spanje in het dorpje ‘Quintanilla de Onesimus’ vlak bij Valladolid, de hoofdstad van Castilla Y Leon, in één van de grootste wijnstreken van Europa: Ribera del Duero!

In Ribera del Duero heerst een extreem continentaal klimaat met koude winters en droge, hete zomers. Dit maakt het niet eenvoudig om aan wijnbouw te doen door de grote temperatuurverschillen overdag en ’s nachts. De wijnstokken groeien hier vooral op een zandbodem waar voornamelijk de Tempranillo druif of Tinto Fino zich goed laat ontwikkelen. Deze druif is vroeg rijp en geeft wijnen met een stevige body en duidelijke tannines.

Bodega Vega Clara is een vrij jonge Bodega met wijnstokken van gemiddeld 14 jaar. In de Bodega worden slechts 2 wijnen gemaakt, maar 2 fantastische wijnen!

Diez Almendros

Mario

2 wijnen die telkens een blend zijn van vooral Tempranillo, aangevuld met Cabernet Sauvignon. Donkerrode fruitige wijnen met een stevig body.

Bodega Vega Clara gammaIMG_0549

If you want different results, don’t do the same thing!

A. Einstein.

Château de la Gravelière in de kijker

GravesChâteau de la Gravelière van de familie Reglat is een wijnhuis dat generatie na generatie de kennis en de liefde voor de wijnbouw doorgeeft. De wijngaarden liggen in de Graves, het oudste wijngebied van de Bordelais. Het gebied Graves ligt ten zuiden van de Médoc en is zo’n 15 kilometer breed en 55 kilometer lang. De regio ontleent zijn naam aan de bodem, wat ‘kiezel- en grindhoudend’ betekent.

We bevinden ons langs de Garonne, waar zowel droge witte wijnen als fruitige doch stevige rode wijnen worden gemaakt. De druivenrassen die hier groeien zijn voornamelijk Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood en Sauvignon blanc en Sémillon voor wit. De wijngaarden van de familie Reglat zijn 16ha groot met 7ha Cabernet, 7ha Merlot en 2ha voor wit met vooral Sauvignon blanc. De gemiddelde ouderdom van de wijnstokken bedraagt 25 jaar zodat deze zeer zachte wijnen voortbrengen.Graves reglat wit

De regio Graves is enorm verwant met Médoc, dat ten Noorden ligt. Het grote verschil is dat in de Graves wel witte wijnen mogen worden gemaakt en in Médoc niet. De droge witte wijnen van Château Gravelière hebben een korte vatrijping en zijn ideaal om drinken bij zeevruchtenschotels en dus een perfecte inleiding bij uw feestgerechten. Ze bestaan voor 80% uit Sauvignon blanc, wat frisse zuren geeft in de afdronk en 20% Semillon, wat body geeft aan de wijn.

Graves reglatDe rode wijnen zijn elegante, fruitige wijnen die na enkele jaren op zijn lekkerst zijn. Ze kunnen perfect bewaard worden door de aanwezigheid van Cabernet Sauvignon en hebben toch voldoende body door de toevoeging van Merlot. Deze wijnen krijgen 12m eikenhouten vatrijping wat ze een enorm lange en zachte afdronk geeft.

De belangrijkste appellation uit de Graves is echter Sauternes, beroemd om zijn intens zoete wijnen. Hier zijn de wijnmakers volledig gespecialiseerd in het maken van edelzoete wijnen. Dat is wijn van druiven die zijn aangetast door ‘Botrytis Cinerea’ of ‘edele rotting’. De schimmel gaat door de schil van de druif. Het water van de vrucht verdampt en de druif droogt uit zodat er heel veel suikers achter blijven.

Allemaal schitterende wijnen die perfect gezelschap kunnen bieden aan uw feestdis. Ontdek hier het volledige gamma!

Bodegas Martinez Corta in de kijker

Rioja AltaIn het hart van la Rioja, vlak bij Logrõno, ligt het dorpje Uruñela. Het is hier dat Bodegas y Viñedos Martinez Corta voortreffelijke rode wijnen voortbrengt!

La Rioja is wellicht wel de meest bekende DOC regio in Spanje en dankt zijn naam aan het riviertje Rio Oja dat zich hier in het Baskenland bij de Ebro voegt. Rioja telt 3 gebieden: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Ons wijnhuis bevindt zich in Rioja Alta waar in het hoogland de beste wijnen worden gemaakt. In deze regio floreert de Tempranillo druif, een druif die zoals de naam het letterlijk zegt vroeg rijp is, een stevige body heeft en ook voor duidelijke tannines zorgt in de wijn.

Door het warme en droge klimaat is de opbrengst per wijnstok vrij klein, maar zijn de druiven ook zeer geconcentreerd en rijk aan suikers. We krijgen hier dus veelal wijnen met een hoog alcoholgehalte. Heel vaak krijgen de rode wijnen rijping op nieuwe Franse eikenhouten vaten, wat de tannines zachter maakt.

Ons gamma aan wijnen van dit wijnhuis is enorm uitgebreid en we zetten ze voor u dan ook graag in de kijker!

Laat de verleiding beginnen…

Tentación - Presentation

Degustatie Pier Sfriso

Op donderdag 23 oktober kregen we in onze degustatieruimte het bezoek van Pier Sfriso, wijnmaker van het huis Della Dosa uit Veneto, Italië.prosecco

Pier gaf samen met zijn vrouw Reka een interessante uiteenzetting over Prosecco, de typische drank uit de regio, en legde op een interactieve manier ook uit wat nu juist het verschil is met een Spumante en een Frizzante. Ook kregen we in het gezelschap van lokale kazen en salami, 2 overheerlijke rode wijnen te proeven.

Deze 2 jonge wijnmakers toonden enorm veel passie voor de wijnen en hun wijngaard, die ze na het overlijden van Pier’s vader Renzo, pas in 2002 onder hun hoede kregen. Ze stonden op dat moment geen van beiden in de wijnmakerij, maar besloten toch om samen met een oenoloog de hobby van Pier’s vader verder te zetten. De wijnstokken die ondertussen 10 jaar oud zijn, beginnen op dit moment pas echt hun kwaliteit te tonen. Alle wijnen van het huis Della Dosa kan u terugvinden op onze website.

Degustatie Pier Sfriso

Degustatie Pier Sfriso

Wil u de volgende keer ook graag een degustatie meemaken, geef ons dan gerust een seintje.

Sfriso

Gin is in!

Je kan tegenwoordig niets meer gaan drinken of je wordt overdonderd door de ruime keuze aan gin.

Terwijl gin vroeger standaard werd gedronken in een long drink glas met schweppes en een schijfje citroen, zie je nu mooi gevulde grote glazen verschijnen.

Maar van waar nu juist deze ginhype?

Gin Bobby'sGin is eigenlijk de Engelse versie van de Nederlandse jenever (ginebra). Het is een helder distillaat op basis van neutrale graanalcohol, deze neutrale alcohol wordt op smaak gebracht met jeneverbessen en andere natuurlijke ingrediënten zoals: koriander, sinaasappelschillen, kardemom, kaneel,… Deze ingrediënten worden botanicals genoemd. Daar waar de klassieke London dry gins zoals Gordon’s, Beefeater,… een vrij monotone smaak hebben, bevatten de nieuwe generatie premium gins gemiddeld 10 botanicals, waardoor de smaak veel complexer is geworden. Het enige ingrediënt wat in elke gin nadrukkelijk aanwezig moet zijn is de jeneverbes.

Gin komt niet uit een geografisch beschermd gebied en mag dan ook overal ter wereld geproduceerd worden. Het distillatieproces neemt ongeveer 8 uur in beslag. Na distillatie wordt de geconcentreerde gin verdund met gedemineraliseerd water tot het een alcoholpercentage van ten minste 37,5% bevat. Na het verdunnen wordt de gin gebotteld en is deze klaar, in tegenstelling tot bvb. whisky wat nog minimum 3 jaar moet rijpen.

Ook de tonic die je serveert bij de gin bepaalt in grote mate de smaak van je gin/tonic. De juiste verhouding bedraagt 1/4 gin en 3/4 tonic, de juiste keuze van tonic is dus heel belangrijk! Overdrijf zeker ook niet met de garnituren, enkele jeneverbessen en een ingrediënt dat in de gin zit is ideaal om te serveren.

Gin NodusIn onze shop kan je verschillende gins vinden met de klassiekers Hendricks en Monkey 47, maar ook enkele zeldzamere gins zoals Bobby’s, Blue gin, Buss n°509,.We passen ons gamma aan gin trouwens regelmatig aan. Daarenboven importeren we als bijna de enige in België de Spaanse Nodus gin, van het huis Bodegas de Utiel, waarvan we ook wijnen en cava verkopen. Deze Nodus gin is een zeer fruitige gin met toetsen van appelsien en mandarijn en enkele andere botanicals zoals kardemom en engelwortel. Serveer best met een 1724 tonic (ook beschikbaar in onze shop) en een schijfje appelsien.

Laat het je smaken!

 

D.O. Bierzo in de kijker

Bodega Luzdivina Amigo Bierzo In het NW van Spanje net boven Portugal, kom je op weg naar Santiago de Compostella, halverwege tussen het majestueuze León en Galicia in het heuvellandschap van Bierzo. Deze oude wijnstreek ondergaat een hele transformatie naar moderne kwaliteitswijnen met de lokale Mencia druif als blikvanger.We vinden in dit landschap de overgang tussen de lichtere wijnen uit Galicië in het Noorden en de zwaardere wijnen uit de Castilla Y Leon met o.a. Ribera del Duero.

 

Bodega Luzdivina Amigo Bierzo 3Bodega Luzdivina Amigo is een familiebedrijf dat generatie na generatie de kennis en de liefde voor de wijnbouw doorgeeft. De wijngaard spreidt zich uit over 12 hectare, verdeeld in verschillende kleine percelen, waarvan de oudste met wijnstokken van 100 jaar. De diversiteit in de bodem maakt het in dit heuvelachtige landschap ideaal om wijnen te maken, de meeste druiven worden trouwens met de hand geplukt!

In deze regio maken ze frisse maar volle witte wijnen op basis van de lokale druivensoorten: Dona Blanca, Palomino en Godello. De rode wijnen zijn allemaal op basis van de lokale Mencia druif. Deze druif toont verwantschap met Cabernet Franc en typisch zijn de aroma’s van aardbei, framboos, kers, …

Exif_JPEG_PICTURE

https://www.youtube.com/watch?v=eH62qQBsprI#t=336

 

Goud voor onze Cava Nodus!

De resultaten van het Concours Mondial de Bruxelles 2014 werden net bekendgemaakt. Het Concours was aan zijn 20e editie Gouden médaille Cava Nodus brut naturetoe en is in de loop der jaren één van de beste wedstrijden ter wereld geworden. In totaal kwamen er in Brussel op 2,3 en 4 mei 8060 wijnen uit 41 wijnproducerende landen op de proeftafels. Ze werden beoordeeld door een select gezelschap van de beste wijnproevers ter wereld. In totaal 310 juryleden van 40 verschillende nationaliteiten verzamelden gedurende 3 dagen om de voorgestelde proefstalen te beoordelen.

Enkel de best geklasseerde wijnen en spirits kunnen genieten van de prestigieuze Medailles. En wat blijkt nu : onze Cava Nodus brut nature heeft een gouden medaille in de wacht gesleept als één van de beste cava’s op het moment.

Deze Cava is geen traditionele Spaanse blend van Macabeo, Parellada en Xarel-lo druiven; maar een vlotte blend van Chardonnay en Macabeo, waardoor hij zeer aangenaam om drinken is. Hij heeft ipv de verplichte 9 maanden, maar liefst 24 maanden gerijpt, waardoor hij een zeer ronde smaak krijgt. Het is een brut nature, wat betekent dat er geen enkele toevoeging is van suikers en hij zeer droog maar ideaal als aperitief is. Een frisse, fruitige cava met fijne pareling.

Geniet maar drink met mate…