Château de la Gravelière in de kijker

GravesChâteau de la Gravelière van de familie Reglat is een wijnhuis dat generatie na generatie de kennis en de liefde voor de wijnbouw doorgeeft. De wijngaarden liggen in de Graves, het oudste wijngebied van de Bordelais. Het gebied Graves ligt ten zuiden van de Médoc en is zo’n 15 kilometer breed en 55 kilometer lang. De regio ontleent zijn naam aan de bodem, wat ‘kiezel- en grindhoudend’ betekent.

We bevinden ons langs de Garonne, waar zowel droge witte wijnen als fruitige doch stevige rode wijnen worden gemaakt. De druivenrassen die hier groeien zijn voornamelijk Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood en Sauvignon blanc en Sémillon voor wit. De wijngaarden van de familie Reglat zijn 16ha groot met 7ha Cabernet, 7ha Merlot en 2ha voor wit met vooral Sauvignon blanc. De gemiddelde ouderdom van de wijnstokken bedraagt 25 jaar zodat deze zeer zachte wijnen voortbrengen.Graves reglat wit

De regio Graves is enorm verwant met Médoc, dat ten Noorden ligt. Het grote verschil is dat in de Graves wel witte wijnen mogen worden gemaakt en in Médoc niet. De droge witte wijnen van Château Gravelière hebben een korte vatrijping en zijn ideaal om drinken bij zeevruchtenschotels en dus een perfecte inleiding bij uw feestgerechten. Ze bestaan voor 80% uit Sauvignon blanc, wat frisse zuren geeft in de afdronk en 20% Semillon, wat body geeft aan de wijn.

Graves reglatDe rode wijnen zijn elegante, fruitige wijnen die na enkele jaren op zijn lekkerst zijn. Ze kunnen perfect bewaard worden door de aanwezigheid van Cabernet Sauvignon en hebben toch voldoende body door de toevoeging van Merlot. Deze wijnen krijgen 12m eikenhouten vatrijping wat ze een enorm lange en zachte afdronk geeft.

De belangrijkste appellation uit de Graves is echter Sauternes, beroemd om zijn intens zoete wijnen. Hier zijn de wijnmakers volledig gespecialiseerd in het maken van edelzoete wijnen. Dat is wijn van druiven die zijn aangetast door ‘Botrytis Cinerea’ of ‘edele rotting’. De schimmel gaat door de schil van de druif. Het water van de vrucht verdampt en de druif droogt uit zodat er heel veel suikers achter blijven.

Allemaal schitterende wijnen die perfect gezelschap kunnen bieden aan uw feestdis. Ontdek hier het volledige gamma!

Comments are closed.